22.9.2021        |        577 

V rámci revizí ŠVP bychom chtěli udělat i další změny v rámci učebního plánu. Pro oblast Svět práce je dotace 3 hod. pro 2. stupeň. Jak je to ale s povinným oborem Svět práce? Může být nyní odučen celý v rámci jednoho (devátého) ročníku nebo stále platí, že jí musí být věnována 3 pololetí (tedy jeden a půl ročníku)? 

1) Úpravy RVP ZV v posledních letech se nedotýkaly oblasti Člověk a svět práce na 2. stupni ZŠ, časová dotace ani očekávané výstupy nebyly změněny, není tedy důvod snižovat rozsah hodin, který věnují školy tematickému okruhu Svět práce.

2) RVP nestanovuje pro tematický okruh Svět práce 3 pololetí ani neudává časový rozsah povinného okruhu Svět práce, pouze uvádí, že je okruh Svět práce závazný pro 8. a 9. ročník (s možností realizace od 7. ročníku). Z RVP vyplývá, že není jedinou cestou vytvářet samostatný předmět, obsah je možné integrovat s jinými vzdělávacími oblastmi / okruhy (např. Výchova k občanství, Výchova ke zdraví, PT Osobnostní a sociální výchova apod.) nebo jej realizovat pomocí projektové výuky. I přesto část škol naplnění okruhu realizuje samostatným předmětem (například s názvem Výchova k volbě povolání apod.).

Celkově je minimální hodinová dotace celé vzdělávací oblasti Člověk a svět práce na 2. stupni 3 hodiny. Tyto 3 hodiny mohou být libovolně poskládány z povinného okruhu Svět práce a volitelných okruhů. Pokud například škola realizuje další 2 (volitelné) okruhy po 1 hodině, pak může být okruh Svět práce pouze v rozsahu 1 hodiny. 

Nenašli jste, co jste hledali?

Stačí vyplnit formulář pro odeslání dotazu.

Pošlete nám dotaz

Kontakt

Veronika Sováková

Garant Konzultačního centra

   +420 775 148 798