22.7.2022        |        1590 

Chtěla jsem se zeptat, na předmět Výchova ke zdraví – zda je nutné mít ho jako povinný předmět nebo ho lze plnit v jiných předmětech? A pokud ano, jak dostanu RVP ZV výstupy do daného předmětu v programu INSPIS. 

Povinné jsou při tvorbě ŠVP minimální časové dotace uváděné pro dané vzdělávací obory v rámcovém učebním plánu RVP ZV a očekávané výstupy vymezené ve vzdělávacích oborech.

O tom, jaký vyučovací předmět bude zařazen do učebního plánu ŠVP, rozhoduje škola.

Z výše uvedeného vyplývá:

– nemusí být vytvořen samostatný vyučovací předmět Výchova ke zdraví (či jinak nazvaný předmět vycházející ze vzdělávacího oboru Výchova ke zdraví),

– obsah daného vzdělávacího oboru může být integrován do vyučovacího předmětu určeného školou (případně do více vyučovacích předmětů),

– spolu se vzdělávacím obsahem (očekávané výstupy a učivo) musí být do daného vyučovacího předmětu (předmětů) distribuována minimální časová dotace z rámcového učebního plánu – u Výchovy ke zdraví se jedná minimálně o 2 hodiny určené pro daný vzdělávací obor; znamená to, že nelze distribuovat obsah bez časové dotace a čas tak „ušetřit“ pro jiný vyučovací předmět.

InspIS umožňuje integraci jakýchkoli obsahů kliknutím na ikonu „hodin“ před názvem vyučovacího předmětu, do nějž se následně vybírají vzdělávací obory pro čerpání časové dotace i pro vytváření obsahu učebních osnov daného předmětu.

Konkrétně v předmětu, kam chcete integrovat Výchovu ke zdraví, klikněte na ikonu „hodin“ a ve vybraných vzdělávacích oblastech kliknete ještě na Výchovu ke zdraví. Po uložení se v části pro tvorbu učebních osnov objeví výstupy pro Výchovu ke zdraví z RVP ZV, které lze následně spárovat s daným předmětem v ŠVP.

Pokud by z popisu nebyl postup jasný, obraťte se na Helpdesk InspIS. Pracovníci ČŠI Vám poradí nejlépe, protože mohou přímo nahlédnout do vašeho ŠVP a uvést, v čem je případná chyba, nebo Vás vést úpravou krok za krokem.

 

 

Nenašli jste, co jste hledali?

Stačí vyplnit formulář pro odeslání dotazu.

Pošlete nám dotaz

Kontakt

Veronika Sováková

Garant Konzultačního centra

   +420 775 148 798