16.9.2022        |        654 

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kolik je v běžné třídě povolený maximální počet dětí s PO2, resp. s PO3. Ve třídě je asistentka pedagoga (NFN na dítě s PO3). Dítě s PO3 je 1, celkový počet dětí je 22. Kolik je maximální doporučený (povolený) počet dětí s PO2 v dané třídě? Děkuji

Dle § 17 odst. 1 vyhlášky č.27/2016 Sb.o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných se může ve třídě, oddělení nebo studijní skupině vzdělávat zpravidla nejvýše 5 žáků s přiznanými podpůrnými opatřeními druhého až pátého stupně, a to s přihlédnutím ke skladbě těchto podpůrných opatření a povaze speciálně vzdělávacích potřeb žáků. Vyhláška č. 27/2016 Sb. stanovuje ve třídě v běžné škole jako vhodnou hranici pět začleněných žáků, pro děti se závažnějšími speciálními vzdělávacími potřebami pak čtyři žáky na třídu. Přitom se počítá s možností snižování počtu žáků ve třídě.

Ve Vašem případě, pokud je ve třídě 22 žáků, snižovat počty žáků daná situace nevyžaduje. Zvlaště, pokud máte posílenu a podpořenu výuku dalším pedagogickým pracovníkem, tedy asistentem pedagoga.

S ohledem na spádovost, místní podmínky, situace vyplývající z postupného stanovování podpůrných opatření v průběhu vzdělávání žáků, kteří ve škole již jsou, však hranici pěti začleněných žáků není vždy možné naplnit.

V takových případech je nutné vycházet ze zájmu dítěte – žáka a naplnění jeho maximálního vzdělávacího potenciálu. Ředitel školy nemá možnost žákům s přiznanými podpůrnými opatřeními tzv. „navíc“ ukončit vzdělávání ve spádové škole. Pokud škola nemá možnost např. dalšího dělení tříd, dává možnost řediteli školy vyhláška č. 27/2016 Sb. posílit a podpořit výuku ve třídě dalším pedagogem (duální výuka), speciálním pedagogem či dalším asistentem pedagoga v situacích, kdy je ve třídě vyšší počet žáků se speciálními vzdělávacími potřebami než 4 nebo 5.

 

 

 

Nenašli jste, co jste hledali?

Stačí vyplnit formulář pro odeslání dotazu.

Pošlete nám dotaz

Kontakt

Veronika Sováková

Garant Konzultačního centra

   +420 775 148 798