12.1.2023        |        86 

Dobrý den, pracuji jako školní speciální pedagožka a potřebovala bych znát aktuální stanovisko k tomu, které z prvních dvou podpisů zákonného zástupce ( převzetí a souhlas s IVP) v Doporučení ŠPZ pro žáka se speciálními vzdělávacími potřebami jsou povinné a jak k nim přistupovat. Třetí podpis je vyjádřením souhlasu s obsahem Doporučení, tam je to jasné. Prosím o informaci, popř. kde ji naleznu, či na koho se obrátit. 

• Nejdůležitější, jak správně zmiňujete, je podpis zákonného zástupce žáka, který stvrzuje souhlas s poskytováním podpůrných opatření.

• Pokud má žák na Doporučení ke vzdělávání žáka se speciálními vzdělávacími potřebami ve škole (dále Doporučení) ze školského poradenského zařízení (dále ŠPZ) uvedeno vzdělávání podle individuálního vzdělávacího plánu (dále IVP), jedná se o podpůrné opatření (dále PO) podle zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů (školský zákon) a k jeho poskytování tak plně postačuje písemný informovaný souhlas s poskytováním podpůrných opatření v části VIII. Doporučení, o čemž hovoří odst. 5 § 16 školského zákona: „Podmínkou poskytování podpůrného opatření druhého až pátého stupně školou nebo školským zařízením je vždy předchozí písemný informovaný souhlas zletilého žáka, studenta nebo zákonného zástupce dítěte nebo žáka.“

• V případě, že žák absolvoval zjišťování odlišných vzdělávacích potřeb v ŠPZ, se vše vždy začíná odvíjet od zaslání rozhodnutí o přiznaných podpůrných opatřeních škole (Doporučení) a od převzetí zprávy i rozhodnutí zákonným zástupcem.

• Základním předpokladem zahájení poskytování PO tedy je, že si zákonní zástupci převzali zprávu a rozhodnutí o přiznané podpoře (Doporučení) v ŠPZ, protože tím začíná běžet lhůta k odvolání se proti zprávě i rozhodnutí (podání návrhu na revizi) nejen pro ně, ale i pro školy, (případně i pro soud, pokud bylo zjištění odlišných vzdělávacích potřeb dítěte nařízeno soudně).

• Z toho všeho vyplývá, že převzetí Doporučení podepisuje zákonný zástupce nezletilého žáka v ŠPZ. Tam také stvrzuje svým podpisem zákonný zástupce to, že bere na vědomí, že Doporučení bude rovněž poskytnuto škole nebo školskému zařízení.

• Pokud má žák jako PO ve 2. a vyšším stupni přiznán IVP, zákonný zástupce nemusí nic v Doporučení podepisovat (ani o IVP nežádá), dá pouze písemný informovaný souhlas s poskytováním PO v části VIII. Doporučení ŠPZ.

• Část VII. formuláře Doporučení ŠPZ tak neodpovídá konstrukci IVP jako PO podle školského zákona a najdete zde také poznámku: „od 1/2020 není povinné“. • Po vypracování IVP je samozřejmě žádoucí a nezbytné, že škola se zákonným zástupcem nezletilého žáka zpracovaný IVP projedná a zákonný zástupce toto potvrdí svým podpisem. Tím se stvrzuje účinná, nezbytná a ve prospěch adekvátní podpory žáka při vzdělávání důležitá spolupráce všech účastníků vzdělávání.

Nenašli jste, co jste hledali?

Stačí vyplnit formulář pro odeslání dotazu.

Pošlete nám dotaz

Kontakt

Veronika Sováková

Garant Konzultačního centra

   +420 775 148 798