23.3.2023        |        259 

Dobrý den, vystudovala jsem VŠ nepedagogického zaměření, dodělala jsem si DPS – učitelství odborných předmětů na SŠ, ovšem ráda bych v budoucnu učila na základní nebo střední škole všeobecně-vzdělávací předměty. Můj dotaz tedy zní, jak si dodělat kvalifikaci, aby byla vyhovující pro tuto oblast? Děkuji.

Na Vámi níže vznesený dotaz uvádíme, že jste získala kvalifikaci učitelky 2. stupně ZŠ na základě ustanovení § 8 odst. 1 písm. d) zákona č. 563/2004 Sb., o pedag. pracovnících a o zm. někt. zák., ve znění pozd. předp., tím, že jste absolvovala magisterské vzdělání „studiem v akreditovaném magisterském stud. programu studijního oboru odpovídajícího charakteru vyučovaného předmětu“ za předpokladu, že Vámi absolvované DPS, tj. příslušné vzdělání v programu CŽV uskutečňovaném VŠ se zaměřením na přípravu učitelů 2. stupně ZŠ nebo SŠ mělo délku trvání alespoň 250 h na základě vyhlášky č. 317/2005 Sb., a to pouze pro výuku v běžné škole či třídě.

Kvalifikaci získáte pro předměty, které odpovídají zaměření daného studia, kde o které předměty jde, je na posouzení ředitele/ky předmětné školy na základě porovnání diplomu, dodatku k diplomu a vysvědčení o složených SSZK se ŠVP. V případě zájmu pak máte možnost rozšířit si aprobaci o další předmět studiem v CŽV zaměřeném na přípravu učitelů daného předmětu. Tato dvě CŽV pak jistě můžete studovat dohromady.

Za obdobných podmínek získáte kvalifikaci učitelky všeobecně-vzdělávacích předmětů SŠ na podkladě ustanovení § 9 odst. 1 p. c) zákona.

Současně je nezbytné sdělit, že jste nezískala kvalifikaci učitele/ky 1. stupně základní školy. Tuto získáte některým ze způsobů podle § 7 z. č. 563/2004 Sb.

Nenašli jste, co jste hledali?

Stačí vyplnit formulář pro odeslání dotazu.

Pošlete nám dotaz

Kontakt

Veronika Sováková

Garant Konzultačního centra

   +420 775 148 798