5.10.2023        |        78 

Dobrý den, zjišťuji informace o možném souběhu dvou funkcí na základní škole, a to konkrétně \“koordinátor v oblasti informačních a komunikačních technologií\“ (tedy jedná se o specializovanou činnost, za kterou se platí zaměstnanci příplatek) a \“metodik informačních a komunikačních technologií\“ (tomu se příplatek neposkytuje, ale snižuje se mu rozsah přímé pedagogické činnosti podle § 3 odst. 4 nařízení vlády č. 75/2005 Sb.). Je prosím možné, aby obě činnosti vykonávala na škole tatáž osoba? Jak se poté řeší odměňování? Je snížen rozsah přímé pedagogické činnosti, dostává příplatek, či obojí? 

Na Vámi níže uvedený dotaz sdělujeme, že v rámci znění NV č. 75/2005 Sb., o stanovení rozsahu přímé vyučovací, přímé výchovné, přímé speciálně pedagogické a přímé ped.-psyc. činnosti ped. pracovníků, ve zn. pozd. předpisů, došlo na základě novelizace účinné od 1. 9. 2022 ke sjednocení terminologie, nahrazení pojmu „metodik informačních a komunikačních technologií“ pojmem „koordinátor v oblasti informačních a komunikačních technologií“. Uvedeným došlo k zesouladění s názvem specializované činnosti podle § 9 odst. 1 písm. a) vyhlášky č. 317/2005 Sb., o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, akreditační komisi a kariérním systému pedagogických pracovníků. Platí, že v souladu s dlouhodobým stanoviskem MŠMT se jedná o totožnou činnost.

Platí pak, že koordinátor ICT získává další kvalifikační předpoklady k výkonu specializované činnosti koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií studiem na základě § 9 odst. 1 písm. a) vyhlášky č. 317/2005 Sb., o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, akreditační komisi a kariérním systému pedagogických pracovníků.

Činnost se ohodnocuje specializačním příplatkem (dle § 133 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů).

Je pak možné i v takovém případě využívat snížení podle ustanovení § 3 odst. 3 nařízení vlády č. 75/2005 Sb.

 

 

Nenašli jste, co jste hledali?

Stačí vyplnit formulář pro odeslání dotazu.

Pošlete nám dotaz

Kontakt

Veronika Sováková

Garant Konzultačního centra

   +420 775 148 798