5.12.2019        |        88 

Našla jsem článek z roku 2012 a chtěla jsem se zeptat, jaká je platná legislativa k tomuto tématu letos: Mají být nějak témata ochrany člověka zapracovány do ŠVP?

Pro zapracování očekávaných výstupů do ŠVP je závazný RVP ZV. Na 1. stupni se jedná o VO Člověk a jeho svět – tematický okruh Člověk a jeho zdraví; na 2. stupni o VO Člověk a zdraví, vzdělávací obor Výchova ke zdraví.
Rozpracování výstupů a učiva v ŠVP by mělo vést k základním poznatkům a dovednostem žáků v oblasti hygieny, vhodného denního režimu (včetně stravování a pohybových aktivit), podpory zdraví a prevence nemocí a úrazů, osobního bezpečí a ochrany v běžných situacích a při střetávání s jinými lidmi (včetně vhodného sexuálního chování, ochrany proti násilí, agresi, šikaně) či zvířaty, bezpečí v dopravním provozu, ochrany proti návykovým látkám, chování za mimořádných událostí.

Obsah uvedeného článku je třeba brát jen jako informativní orientační kostru, která není závazná. Obsah vzdělávání uvedený v článku jde v některých částech nad rámec RVP ZV i nad možnosti časové dotace věnované v rámcovém učebním plánu RVP ZV pro danou problematiku.

Nenašli jste, co jste hledali?

Stačí vyplnit formulář pro odeslání dotazu.

Pošlete nám dotaz

Kontakt

Veronika Sováková

Garant Konzultačního centra

   +420 775 148 798