11.1.2021        |        454 

Mám dotaz ohledně zařazeni plavání v ŠVP v tělocviku prvního stupně ZŠ. Na naší škole nyní učíme plavání ve druhém pololetí 2. třidy a v prvním pololetí 3. třídy. Chtěli bychom výuku změnit tak, ze budeme učit plavání pouze ve 2. třídě, jak v prvním, tak ve druhem pololetí. Nemohu v RVP najit žádný pokyn ohledně toho, zda je nutné učit plavání ve dvou po sobě následujících ročnících prvního stupně, tak jak je to např. u volby povolaní (minimálně polovina 8 a polovina 9 třídy), nebo zda je možné jej učit pouze v jednom ročníku ZŠ. Je tam nějaký takový pokyn? Můžeme tuto změnu v SVP dát pouze do dodatku nebo je třeba vytvořit novou verzi ŠVP s novým číslem jednacím?

Dle platného RVP ZV (část C, kapitola 7.2: rámcový učební plán – poznámky ke vzdělávacím oblastem) o zařazení výuky plavání do ročníků rozhoduje ředitel školy. Je nutné dodržet celkový rozsah nejméně 40 vyučovacích hodin.

Forma vydání úprav a změn ŠVP (část D, kapitola 11: zásady pro zpracování, vyhodnocování a úpravy školního vzdělávacího programu) je v pravomoci ředitele školy. Musí být zřejmé odkdy jsou změny účinné (obvykle se změny zavádějí s účinností od 1. září). Ředitel může dle vlastního uvážení vydat dodatek k ŠVP, upravený ŠVP se zapracovanými změnami nebo novou verzi ŠVP.

Nenašli jste, co jste hledali?

Stačí vyplnit formulář pro odeslání dotazu.

Pošlete nám dotaz

Kontakt

Veronika Sováková

Garant Konzultačního centra

   +420 775 148 798