17.3.2021        |        125 

Mám dotaz, zda můžeme mít zpracovaný ŠVP po obdobích s výstupy po 3., 5. a 9. roč.(ne po ročnících). Je povinné zapsat ŠVP do Inspis ČŠI?

V RVP ZV vydaného MŠMT v lednu 2021 s. 160, kapitole 11, bodu 7. 1 (Zásady pro zpracování, vyhodnocování a úpravy školního vzdělávacího programu) je uvedeno:

„Školní vzdělávací program je zpracováván v souladu s RVP ZV podle stanovené struktury pro celé období základního vzdělávání nebo pro jeho část, tj. pro ročníky, ve kterých daná škola realizuje základní vzdělávání.“

V bodu 11.1 (Struktura ŠVP pro základní vzdělávání), bod 5 (učební osnovy se mimo jiné uvádí): „…distribuce a rozpracování očekávaných výstupů z RVP ZV do ročníků, případně do delších časových úseků“ a v bodu 4 (tabulace učebního plánu): „…výrazné oddělení 1.a 2. stupně; výčet povinných vyučovacích předmětů s jejich časovými dotacemi pro jednotlivé ročníky; uvedení časových dotací pro volitelné předměty v jednotlivých ročnících; celkové počty hodin v jednotlivých ročnících a celkové počty hodin za 1. a 2. stupeň, … uplatnění jiné organizační formy, než je vyučovací hodina atd.“

Z výše uvedeného vyplývá, že ŠVP může být rozpracován po delších obdobích, musí obsahovat celý povinný vzdělávací obsah stanovený RVP ZV. Zároveň musí obsahovat učební plán, z kterého bude zřejmé, že je dodržena daná časová dotace pro jednotlivé ročníky vzhledem ke konkrétním vzdělávacím oblastem (předmětům).

ŠVP je součástí povinné dokumentace školy, musí být zpřístupněn veřejnosti, aby se každý zájemce měl možnost seznámit s jeho obsahem, aby do něj mohl každý zájemce nahlížet a pořizovat si z něj opisy a výpisy, popřípadě požádat o kopii. Forma vydání je v pravomoci ředitele školy. Zapsat ŠVP do INSPISu ČŠI není povinné.

Nenašli jste, co jste hledali?

Stačí vyplnit formulář pro odeslání dotazu.

Pošlete nám dotaz

Kontakt

Veronika Sováková

Garant Konzultačního centra

   +420 775 148 798