24.1.2022        |        466 

Pracujeme na změně Školního vzdělávacího programu. Vyhodnotili jsme si, že pro nás bude nejlepší začít realizaci podle nového ŠVP se zapracovanými digitálními kompetencemi v 1.-4. ročníku a 6. ročníku. Máme vydat celý nový školní vzdělávací program s tím, že zapíšeme jak celý ŠVP postupně nabíhá nebo můžeme vydat dodatek ke staré verzi ŠVP a počkat na to, až doběhne náběhové období a vydat verzi novou ? Ptám se z toho důvodu, že je v nové verzi ŠVP u nás změna hodinových dotací v jednotlivých předmětech apod. Děkuji za odpověď

Dobrý den,

tak, jak dotazu rozumíme, jedná se o tři věci.

1) Otázka formy vydání upraveného ŠVP. Forma vydání úprav a změn je v pravomoci ředitele školy, musí být zajištěna jednoznačnost a srozumitelnost upraveného ŠVP (úpravy lze například vydat v dodatku k ŠVP, nebo lze vydat upravený ŠVP se zapracovanými změnami, nebo vydat novou verzi ŠVP). Bez ohledu na formu vydání musí být zřejmé, od kdy jsou změny účinné a že změny vydal ředitel školy. Všechny výše uvedené formy vydání jsou z hlediska platnosti rovnocenné.

2) Otázka náběhu upraveného ŠVP. V každém případě budou po nějakou dobu platit oba ŠVP, podle toho, ke kterému datu se rozhodnete přejít na výuku podle upraveného ŠVP pro všechny ročníky. U prvního stupně to musí být podle opatření ministra školství, mládeže a tělovýchovy nejpozději k 1. 9. 2023 a u druhého stupně nejpozději k 1. 9. 2024. Škola by tento přechod měla zachytit v stručném dokumentu, ze kterého je jasné, které ročníky se v daném školním roce vyučují podle původního a které podle upraveného ŠVP. To je v kompetenci ředitele školy.

3) Pokud jste ještě nezačali s výuku podle upraveného ŠVP, je zřejmé, že budete muset pro některé ročníky, ve kterých sice budete muset vyučovat informatiku, ale nebude zajištěna návaznost na předchozí ročníky podle upraveného ŠVP, vytvořit kompenzační/přechodné osnovy informatiky. Tyto osnovy by měly obsahovat alespoň to nejzákladnější z informatiky, co si mohou žáci v omezeném čase osvojit.

Více o možnostech postupného náběhu na novou informatiku naleznete například zde: https://revize.edu.cz/files/nabeh-rvpzv-2021-informatika.pdf „

Nenašli jste, co jste hledali?

Stačí vyplnit formulář pro odeslání dotazu.

Pošlete nám dotaz

Kontakt

Veronika Sováková

Garant Konzultačního centra

   +420 775 148 798