31.5.2022        |        237 

Potřebovala bych si ujasnit výuku Wordu a PowerPointu v informatice (na nižším i vyšším gymnáziu). Můžeme v novém ŠVP ponechat výuku (alespoň základů) Wordu a PowerPointu v hodinách informatiky? Nebo je musíme učit v jiných předmětech, protože informatika by se nyní měla primárně věnovat rozvoji informatického myšlení. Naším cílem je studenty naučit základní používání, které pak využijí při tvorbě projektů (v předmětech mimo informatiku) a SOČek. Děkuji za odpověď.

Vámi popsaná varianta je naprosto relevantní. Jen bychom doporučili neučit kancelářské programy (mít je jako cíl), ale využít je pro tvorbu Vámi zmiňovaných projektů a SOČek tak, aby si žáci osvojili jejich základní funkce a základní typografická pravidla tím, že budou vše používat v reálných situacích („referát“ na ČJ bude mít stejná pravidla jako v jiných předmětech a učitel kontroluje i věci, které podle něj patří do informatiky stejně jako učitel informatiky neponechává v pracích gramatické chyby bez opravy). 
V neposlední řadě je možné vymyslet i na rozvoj informatického myšlení takové úkoly, které lze řešit za pomoci kancelářských programů. 

Nenašli jste, co jste hledali?

Stačí vyplnit formulář pro odeslání dotazu.

Pošlete nám dotaz

Kontakt

Veronika Sováková

Garant Konzultačního centra

   +420 775 148 798