19.10.2022        |        430 

Zkrácené studium pro získání středního vzdělání s výučním listem dle § 84 ŠZ – v aktuálně platném RVP je bez možnosti ucházet se o studium v případě, že uchazeč pouze prospěl ve 2. pololetí posledního maturitního ročníku – platí ŠZ ? – §84 odst. 3

Lze někde najít uváděný prováděcí právní předpis? Nám se to nepodařilo.  Podání přihlášky (obor s talentovou zkouškou nebo bez ní) – uchazeč již v termínu podání přihlášky musí mít mat. vysvědčení nebo výuční list, případně úspěšně ukončené 2. pololetí 4. ročníku nebo se může přihlásit i uchazeč posledního ročníku SŠ (koná MZ a ZZ až květen-červen) ? Stačí pak, když splní podmínky k datu zahájení studia zkráceného oboru (1.9.) stejně jako je tomu u nástavbového studia?

Možnost přihlásit se ke zkrácenému studiu pro získání středního vzdělání s výučním listem ( § 84 školského zákona) mají uchazeči kteří:

prospěli ve druhém pololetí posledního ročníku oboru vzdělání s maturitní zkouškou, nebo

kteří získali střední vzdělání s výučním listem v jiném oboru vzdělání.

Prováděcím právním předpisem je vyhláška č. 13/2005 Sb., o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři, konkrétně prostřednictvím § 23 vyhlášky, podle kterého se ustanovení této vyhlášky vztahují i na toto zkrácené studium.

Pro podmínky ke zkrácenému studiu jsou rozhodující ustanovení školského zákona, k úpravě RVP dojde později.

Podrobnosti k přijímacímu řízení stanoví vyhl. č. 353/2016 Sb., o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů. § 1 odst. 1 vyhlášky stanoví, že součástí přihlášky do středního vzdělávání je mj. doklad o získání příslušného stupně středního vzdělání, pokud se uchazeč hlásí do zkráceného studia pro získání středního vzdělání s výučním listem nebo zkráceného studia pro získání středního vzdělání s maturitní zkouškou. Zároveň odst. 4 stanoví, že uchazeč, kterému do doby podání přihlášky nebyl vydán příslušný doklad, předloží tento doklad střední škole nejpozději v den, kdy se stane jejím žákem. Žákem střední školy se žák obvykle stává 1. září, kdy tedy nejpozději musí příslušné doklady předložit a tím se rozhodnutí o přijetí stává pravomocným.

Nenašli jste, co jste hledali?

Stačí vyplnit formulář pro odeslání dotazu.

Pošlete nám dotaz

Kontakt

Veronika Sováková

Garant Konzultačního centra

   +420 775 148 798