14.3.2023        |        127 

Dobrý den, Předěláváme naše ŠVP a měly bychom dva dotazy.

1. Je povinnost mít zapracované minimální výstupy do našeho ŠVP? Na vašich stránkách v Konzultačním centru jsme našli podobný dotaz z roku 2021 a vaše odpověď zněla takto: \“Minimální doporučená úroveň pro úpravu očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření (MDÚ) je součástí RVP ZV od roku 2016. Do svých ŠVP ji školy zapracovávaly jedním z těchto způsobů: a) v charakteristice ŠVP jen odkazem na RVP ZV b) v charakteristice ŠVP popisem způsobu, kterým využije minimální doporučenou úroveň pro úpravy očekávaných výstupů c) rozpracováním do obsahů vyučovacích předmětů přímo v ŠVP\“ Platí tato odpověď i nadále? Pokud máme v naší škole nějaké žáky se sníženými výstupy, stačí se tedy v našem ŠVP odkázat na výstupy RVP a zapracovat je do IVP konkrétního žáka?

2. Není nám úplně jasné, jestli je povinnost zapracovat nějakým způsobem do našeho ŠVP: Předmět speciálně pedagogické péče (PSPP). V odpovědích v Konzultačním centru jsme našli tuto odpověď z roku 2012: \“V případě individuální integrace žáka se zdravotním postižením škola nemusí zpracovávat samostatný školní vzdělávací program. V kapitole ŠVP, která popisuje zabezpečení výuky žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (SVP), je třeba uvést, jakým způsobem je zabezpečena výuka těchto žáků. Tím škola dává najevo svou otevřenost a připravenost k jejich vzdělávání. Je třeba popsat, zda škola žáky se SVP integruje do běžných tříd a jaké podmínky jsou pro vzdělávání těchto žáků vytvářeny. \“ Přesně takto to máme zpracováno v našem ŠVP, žáci docházejí na PSPP v rámci disponibilních hodin na základě domluvy s učiteli. Podle naší spec. pedagožky je nutné, aby byl PSPP uveden v učebním plánu, byly pro něj zpracovány dílčí výstupy a byl hodnocen na vysvědčení. Předem děkujeme za odpověď.

Znění obou odpovědí, které uvádíte, jsou v pořádku. Zapracování PSPP v případě běžné školy není třeba. Předmět speciálně pedagogické péče a jeho rozsah i náplň nastavuje a doporučuje PPP nebo SPC a (i po konzultaci se školou) rovněž dle konkrétních potřeb každého žáka.

Nenašli jste, co jste hledali?

Stačí vyplnit formulář pro odeslání dotazu.

Pošlete nám dotaz

Kontakt

Veronika Sováková

Garant Konzultačního centra

   +420 775 148 798