19.3.2021        |        127 

Můj dotaz se týká podoby maturitního vysvědčení. V ministerských podkladech týkajících se poslední změny to není explicitně uvedeno, a pro mnohé žáky je to klíčové kritérium. DOTAZ: V případě, že se žák rozhodne nematurovat z nově nepovinných předmětů v profilové části (čjl a cj), bude se jeho celkový průměr počítat pouze ze zbylých (tedy dvou profilových) předmětů? A to hlavní: bude na tomto rozhodnutí nějak záviset možnost získat vyznamenání?

Celkové hodnocení na vysvědčení o maturitní zkoušce se dle stávající platné legislativy opatřením obecné povahy nezměnilo. Platí tedy, že se počítá ze všech povinných zkoušek uvedených na tomto vysvědčení.

Z didaktických testů společné části budete hodnocen pouze „uspěl“/„neuspěl“, výsledek na vysvědčení „uspěl“ nijak celkové hodnocení neovlivní.

V závislosti na tom, kolik dalších profilových povinných zkoušek stanovil ředitel školy 7 měsíců před konáním první profilové zkoušky, budete mít i minimální počet známek na vysvědčení. Pokud jsou to ve Vašem případě pouze 2 další profilové zkoušky, bude se Vám celkové hodnocení počítat z těchto dvou zkoušek.

Konkrétně toto stanovuje přímo opatření obecné povahy ve svém bodu XIV:

Žák, který je ve školním roce 2020/2021 žákem posledního ročníku oboru vzdělání, ve kterém se dosahuje středního vzdělání s maturitní zkouškou, žákem čtvrtého ročníku šestiletého vzdělávacího programu konzervatoře nebo žákem posledního ročníku osmiletého vzdělávacího programu konzervatoře, v profilové části maturitní zkoušky

b) nemusí konat povinnou zkoušku z českého jazyka a literatury ani z cizího jazyka, který si zvolil ve společné části maturitní zkoušky; žák může tuto zkoušku konat, pokud tuto informaci do 30. dubna 2021 písemně sdělí řediteli školy. Zkouška se koná pouze formou ústní zkoušky před zkušební maturitní komisí a hodnocení zkoušky z cizího jazyka tvoří pouze hodnocení ústní zkoušky, a to i v případě opravné a náhradní zkoušky. Hodnocení se započítává do celkového hodnocení maturitní zkoušky a uvádí se na vysvědčení o maturitní zkoušce, s výjimkou případu, kdy žák zkoušku nevykonal úspěšně nebo ji nekonal. Ustanovení § 79 odst. 5 školského zákona se nepoužije.

Metodika k vydanému opatření obecné povahy tuto část ještě podrobněji specifikuje:

Pokud se žák zkoušky nezúčastní (ať již omluven nebo neomluven) nebo ji vykoná neúspěšně, na maturitním vysvědčení nebude z příslušného předmětu hodnocen, tedy neúspěch celkové hodnocení neovlivní. Pokud žák uspěje ze všech ostatních povinných předmětů, dostane maturitní vysvědčení (na kterém nebude hodnocení ústní zkoušky z českého jazyka a literatury nebo/z cizího jazyka).

Pokud žák vykoná zkoušku úspěšně, bude hodnocen stupněm prospěchu dle kritérií stanovených ředitelem školy (známkami 1-4), v případě, že neprospěl, má z daného zkušebního předmětu nárok na dva opravné pokusy. Pokud se žák ke zkoušce nedostaví a do tří dnů omluví svou neúčast u zkoušky a ředitel školy tuto omluvu uzná, zůstává mu náhradní a dva opravné pokusy. V případě, že se ke zkoušce přihlásil, ale bez omluvy se nedostavil nebo ředitel školy omluvu neuznal, přichází žák obdobně jako za běžné situace o řádný termín a zbývají mu dva opravné pokusy. Ve všech těchto případech nicméně žák obdrží vysvědčení, pokud úspěšně vykonal ostatní povinné profilové zkoušky a didaktické testy (pokud didaktické testy měl konat). Do pěti let od úspěšného ukončení vzdělávání může konat náhradní či opravné zkoušky, v případě úspěšného vykonání opravné nebo náhradní zkoušky je žákovi vystaveno nového maturitní vysvědčení (s doplněnou úspěšně vykonanou zkouškou/zkouškami), původní vysvědčení žák vrátí. Tato skutečnost včetně identifikačních čísel vysvědčení bude zaznamenána v maturitní dokumentaci.

Podrobnější informace ke zveřejněme opatření obecné povahy, které upravuje model maturitní zkoušky ve školním roce 2020/2021 najdete na tomto odkazu https://www.msmt.cz/vzdelavani/stredni-vzdelavani/metodika-k-novemu-opatreni-obecne-povahy-model-maturitni.

Nenašli jste, co jste hledali?

Stačí vyplnit formulář pro odeslání dotazu.

Pošlete nám dotaz

Kontakt

Veronika Sováková

Garant Konzultačního centra

   +420 775 148 798