1.11.2022        |        399 

Dobrý den, máme v péči mimořádně nadaného chlapce, který je nyní ve 4. třídě (má vypracováno IVP, dochází k obohacování učiva). Jeho rodiče aktuálně vznesli dotaz, zda je možné, aby jejich syn už nyní vykonal přijímací řízení na osmileté gymnázium a nastoupil tak případně na gymnázium s ročním předstihem. V praxi by to znamenalo, že by přeskočil 5. třídu. Je toto vůbec možné a pokud ano, tak jakým způsobem v takovém případě postupovat. Předem děkuji za odpověď. 

Aby žák mohl konat jednotnou přijímací zkoušku a případně být přijat na osmileté gymnázium, musí být žákem pátého ročníku ZŠ. Zákonný zástupce požádá ředitele základní školy o zařazení do vyššího (pátého) ročníku. Více postup přeřazení popisuje §30 a §31 Vyhlášky 27/2016 Sb. o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných viz níže. S ohledem na integraci do třídního kolektivu je vhodné k přeřazení přistoupit na začátku, případně konci školního roku. V uvedeném případě je ke zvážení jiný postup. 

Přeřazení do vyššího ročníku

§ 30

(1) Ředitel školy může přeřadit mimořádně nadaného žáka do vyššího ročníku bez absolvování předchozího ročníku na základě zkoušek vykonaných před komisí, kterou jmenuje ředitel školy.

(2) Komise je nejméně tříčlenná a tvoří ji vždy

a) předseda, kterým je zpravidla ředitel školy nebo jím pověřený učitel,

b) zkoušející učitel, kterým je vyučující předmětu dané vzdělávací oblasti; v prvním až pátém ročníku základního vzdělávání vyučující daného ročníku, a

c) přísedící učitel, kterým je vyučující předmětu dané vzdělávací oblasti.

(3) Termín konání zkoušky stanoví ředitel školy v dohodě se zletilým žákem nebo zákonným zástupcem žáka. Není-li možné žáka ze závažných důvodů ve stanoveném termínu přezkoušet, stanoví ředitel školy náhradní termín zkoušky.

(4) Žák může v 1 dni skládat jen 1 zkoušku.

§ 31

(1) Ředitel školy stanoví obsah, formu a časové rozložení zkoušky podle § 30 odst. 1 s ohledem na věk žáka. Zkouška ověřuje vědomosti a dovednosti umožňující žákovi plynulý přechod do vyššího ročníku a je zaměřena na jednotlivý předmět nebo vzdělávací oblast.

(2) Výsledek zkoušky určí komise hlasováním. V případě rovnosti hlasů rozhodne hlas předsedy.

(3) O zkoušce se pořizuje protokol, který je součástí dokumentace žáka ve školní matrice.

(4) Ředitel školy sdělí výsledek zkoušky prokazatelným způsobem zletilému žákovi nebo zákonnému zástupci žáka.

(5) Za neabsolvovaný ročník nebude žákovi vydáno vysvědčení. V následujících vysvědčeních se na zadní straně uvede, které ročníky žák neabsolvoval.

Nenašli jste, co jste hledali?

Stačí vyplnit formulář pro odeslání dotazu.

Pošlete nám dotaz

Kontakt

Veronika Sováková

Garant Konzultačního centra

   +420 775 148 798