17.3.2023        |        185 

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda má být lyžařský výcvik povinně zařazen do švp školy nebo záleží na každé škole, zda ho organizuje či ne. Děkuji předem za odpověď.

Je určitý rozdíl v tom, zda se jedná o lyžařský výcvik na úrovni nižšího gymnázia, kde se ŠVP vytváří podle RVP ZV, nebo na úrovni vyššího gymnázia, kde se ŠVP vytváří podle RVP G.

V RVP ZV je učivo doporučené. Lyžování je zpravidla řazeno do 7. ročníku základního vzdělávání. Z toho vyplývá, že lyžování na nižším stupni gymnázia nemusí být zařazeno do ŠVP a realizováno. Pokud tomu nahrávají podmínky je vhodné i na nižším gymnáziu zařadit lyžování do ŠVP, především ve formě soustředěné výuky (viz níže) a realizovat výuku podle „podmínek školy“ – finanční, materiální, organizační, sněhové atd.

V RVP G je učivo závazné. Lyžování na vyšším gymnáziu tedy musí být zařazeno do ŠVP. Výuka může být organizována formou LVVZ, nebo formou soustředěné výuky, tj. opakovanou výukou v blízkém okolí školy v jednom či dvou dnech v týdnu. Terénní a sněhové podmínky v okolí G Frýdlant nad Ostravicí tomu nahrávají. Výuku lze pro konkrétní školní rok zrušit, pokud realizaci výuky (ve shodě s RVP G) brání nevhodné sněhové podmínky, konkrétní organizační či materiální podmínky, nebo malý zájem žáků – rodičů žáků. Případně lze pořádat výuku jednou za dva roky a spojit žáky 1. a 2. ročníku vyššího gymnázia. Vždy je ale třeba zrušení výuky pro daný školní rok zdůvodnit, nejlépe ve výroční zprávě školy či v dodatku k ŠVP.

V každém případě LVVZ přináší žákům možnost osvojit si či rozvíjet pod vedením odborníka pohybové dovednosti, které mohou celoživotně využívat jako vhodnou rekreační činnost a prostředek rozvoje tělesné zdatnosti. Současně lyžařský výcvik nabízí významnou příležitost socializace žáků a utváření vzájemných vztahů v netradičním a zdravém prostředí zimní přírody (zvlášť při LVVZ – týdenním pobytu mimo sídlo školy). Z tohoto důvodu je vhodné o organizaci LVVZ uvažovat a vytvářet k tomu průběžně podmínky. Tedy už na začátku gymnaziální docházky informovat rodiče, že v tom a tom ročníku bude LVVZ zařazen do výuky, že je vhodné postupně šetřit peníze na uhrazení zájezdu a na lyžařské vybavení či jeho vypůjčení. Je vhodné s pomocí zřizovatele vytvářet ve škole „sklad“ několika párů lyží, které je možné nemajetným rodinám půjčovat atd. V každém případě bývá LVVZ pro žáky pohybovým i společenským zážitkem, kde se utvářejí a posilují přátelské vztahy.

Nenašli jste, co jste hledali?

Stačí vyplnit formulář pro odeslání dotazu.

Pošlete nám dotaz

Kontakt

Veronika Sováková

Garant Konzultačního centra

   +420 775 148 798